Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Φυσική Αγωγή

Στα Εκπαιδευτήρια Πάνου η Φυσική Αγωγή ως επιστήμη είναι σε διαρκή επαγρύπνηση. Αναζητά, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Μέλημα της Φυσικής Αγωγής είναι ο άνθρωπος και στοχεύει στην παροχή ποιότητας στη ζωή του.

Τέσσερις είναι οι κύριοι στόχοι της Φυσικής Αγωγής στην Εκπαίδευση:

  1. Η φυσική κατάσταση του μαθητή και η βελτίωση αυτής.
  2. Η δια βίου άθληση μέσω ενός ή και παραπάνω αθλημάτων που θα γνωρίσει-αγαπήσει-αναπτύξει ο μαθητής στο σχολείο.
  3. Η πλήρης ανάπτυξη και συμμετοχή σε οργανωμένες αθλητικές εκδηλώσεις των αντιπροσωπευτικών ομάδων του σχολείου.
  4. Το «ευ αγωνίζεσθαι».

Η κίνηση είναι βιολογική ανάγκη, όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλλει τέτοιους ρυθμούς στη ζωή μας όπου η κίνηση «δεν έχει θέση» στις δραστηριότητες μας.

Αποτέλεσμα της έλλειψης της κίνησης από τις δραστηριότητες είναι να συναντάμε σήμερα όλο και περισσότερα παχύσαρκα παιδιά που απειλούνται από διαβήτη και την αύξηση χοληστερόλης στο αίμα τους.

Επίσης, λόγω του τρόπου ζωής τους αποκτούν βλαβερές συνήθειες όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ κ.α.
Εδώ επεμβαίνει η Φυσική Αγωγή. Στo πλαίσιo του βιολογικού – υγιεινού στόχου προσπαθεί να βελτιώσει τις φυσικές ικανότητες του ασκούμενου και να προβάλλει το μοντέλο «κίνηση» ως ζωή και όχι το μοντέλο «παιδιά της καρέκλας» που θέλει να δημιουργήσει ο μοντέρνος τρόπος ζωής.

  • Πώς όμως θα καταφέρει να περάσει τα μηνύματά της η Φυσική Αγωγή ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτοί;

Ένα από τα απαραίτητα στοιχεία είναι το μαθησιακό περιβάλλον. Το θετικό μαθησιακό περιβάλλον το οποίο θα παρακινήσει το παιδί και θα το ωθήσει να ασχοληθεί με το αντικείμενο.

Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει ο Εκπαιδευτικός της Φυσικής Αγωγής. Αυτός θα βρει τον τρόπο ώστε το αντικείμενο να μην είναι ο σκοπός του μαθήματος αλλά ο δρόμος προς την επίτευξη του βιολογικού-υγιεινού στόχου της Φυσικής Αγωγής.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο καθηγητής ως υπεύθυνος της Φυσικής Αγωγής δεν είναι μόνο προπονητής. Είναι και παιδαγωγός, είναι και ψυχολόγος, είναι και καθοδηγητής. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα περάσει το μήνυμα ότι η άσκηση είναι ο βασικός παράγων της υγείας.

Ο εκπαιδευτικός – παιδαγωγός της Φυσικής Αγωγής είναι αυτός που θα βοηθήσει το παιδί να καθορίσει τους στόχους του και να το ενθαρρύνει για να βελτιώσει τις επιδεξιότητές του.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Φυσικής Αγωγής θα βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από την κίνηση. Η κίνηση είναι καθημερινή βιολογική ανάγκη.Γι'αυτό η Γυμναστική θα πρέπει να γίνεται καθημερινά ώστε να αναπτυχθούν όλες οι παράμετροι – μέρη της φυσικής κατάστασης του παιδιού.

Η πληροφόρηση του εκπαιδευτικού, η διαρκής επιμόρφωσή του καθώς και η πληροφόρηση του παιδιού για τους στόχους της ημερήσιας γύμνασης βοηθούν στο να καλλιεργηθεί και οπνευματικός στόχος της Φυσικής Αγωγής.

Τελειώνοντας θα πρέπει να τονίσουμε πως όλες οι πληροφορίες που παρέχονται στους μαθητές τεκμηριώνονται με στοιχεία έτσι ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα της Φυσικής Αγωγής.

Επίσης η αξιολόγηση και ο βαθμός πρέπει να λειτουργεί περισσότερο ως κίνητρο για το μαθητή παρά ως στείρα αξιολόγηση.

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου