Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας

Αθλητικές ομάδες

Σκοπός του θεσμού της λειτουργίας των Αθλητικών Αντιπροσωπευτικών Ομάδων είναι η αθλητική δραστηριότητα, που συμπληρώνει και εμπλουτίζει το γενικότερο αθλητικό πρόγραμμα του Σχολείου και είναι ανεξάρτητη από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα, εκτός του σχολικού ωραρίου, της εξειδικευμένης ενασχόλησης με τον αθλητισμό και της ατομικής ή ομαδικής διάκρισης σ’ αυτόν, μέσα στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας, σύμφωνα με την παιδαγωγική αντίληψη, που διέπει τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Στόχος των Αθλητικών Αντιπροσωπευτικών Ομάδων είναι η εκδήλωση αγάπης και υπερηφάνειας για το σχολείο και η συμβολή τους στην καταξίωσή του στον αθλητικό χώρο.

Η οργάνωση και λειτουργία των Αθλητικών Αντιπροσωπευτικών Ομάδων, στο παρόν στάδιο, αναπτύσσεται στα εξής αθλήματα:

 • Καλαθοσφαίριση (Basketball για αγόρια και κορίτσια)
 • Πετοσφαίριση (Volleyball για κορίτσια)
 • Ποδόσφαιρο (για αγόρια)
 • Αντισφαίριση (Τennis)
 • Στίβο
 • Χειροσφαίριση (Handball)

Καλαθοσφαίριση

Καλαθοσφαίριση (Basketball)

Η καλαθοσφαίριση, ως άθλημα, προϋποθέτει ευστροφία, διορατικότητα, ευελιξία και πειθαρχία . Το άθλημα επινοήθηκε το 1891 όταν ο Καναδός καθηγητής Φυσικής Αγωγής Τζέιμς Σμιθ πέταξε ένα τσαλακωμένο χαρτί, σε σχήμα μπάλας, μέσα σε ένα καλάθι.

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1919, στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Μάικλ Στεργιάδης, μαθητής του Νέισμιθ στο Σπρίνγκφιλντ, μαζί με τη Χ.Α.Ν.Θ, το έφεραν στη χώρα μας. Το 1935 ξεκίνησε η διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων στη Γενεύη και το 1950 των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων στο Μπουένος Άιρες. Το 1936 συμπεριλήφθηκε επίσημα ως Ολυμπιακό Άθλημα, για τους άνδρες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και το 1976 για τις γυναίκες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ.

Η καλαθοσφαίριση παίζεται με δύο ομάδες που αποτελούνται από πέντε βασικούς παίκτες και επτά αναπληρωματικούς η κάθε μία. Ο σκοπός της κάθε ομάδας είναι να σκοράρει στο αντίπαλο καλάθι και να εμποδίσει την άλλη ομάδα να σκοράρει.

Πετοσφαίριση

Πετοσφαίριση (Volleyball)

Η πετοσφαίριση είναι ένα δυναμικό και γρήγορο άθλημα που γυμνάζει αρμονικά σώμα και πνεύμα.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1895 στην Αμερική και έκτοτε είναι ένα δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως. Το 1964 συμπεριλήφθηκε ως Ολυμπιακό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο για άνδρες και γυναίκες.

Η πετοσφαίριση άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα το 1922.

Η πετοσφαίριση παίζεται με δύο ομάδες, που αποτελούνται από έξι βασικούς και έξι αναπληρωματικούς παίκτες, η κάθε μία. Ο αγωνιστικός χώρος χωρίζεται από το δίχτυ ή φιλέ σε δύο ίσα τμήματα, καθένα από το οποίο αποτελεί το γήπεδο της ομάδας.

Σκοπός κάθε ομάδας είναι να περάσει τη μπάλα πάνω από το δίχτυ και να ακουμπήσει στο έδαφος του γηπέδου της αντίπαλης ομάδας και παράλληλα να εμποδίσει αντίστοιχη ενέργεια από την άλλη ομάδα.

Ποδόσφαιρο

Ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο θεωρείται από πολλούς ο «βασιλιάς των σπορ» και έχει φίλους σε κάθε γωνιά της γης. Ομαδικά παιχνίδια, που περιλαμβάνουν χειρισμό της μπάλας με τα πόδια υπήρξαν εδώ κα χιλιάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο.

Η Αγγλία είναι η χώρα, στην οποία εξελίχθηκε το ποδόσφαιρο με την πάροδο των αιώνων. Το 1904 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Το 1908 έγινε επίσημο Ολυμπιακό άθλημα για τους άνδρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και για τις γυναίκες το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Παίζεται από δύο ομάδες των έντεκα αθλητών, ένας εκ των οποίων είναι τερματοφύλακας. Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να βάλει γκολ στο αντίπαλο τέρμα ενώ θα πρέπει να εμποδίσει παρόμοια ενέργεια της αντίπαλης ομάδας στο δικό της τέρμα.

Στίβος

Στίβος

Ο στίβος απαντάται ήδη στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας το 776 π.Χ, οπότε διεξήχθη το αγώνισμα του ενός Σταδίου (192,27μ.) που αντιστοιχεί στο σημερινό αγώνισμα των 200μ.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η επικράτηση της ονομασίας «κλασσικός αθλητισμός», όταν αναφερόμαστε στο στίβο, όπως και το ότι το άθλημα φέρει την ονομασία "athletics" παγκοσμίως.

Τα αγωνίσματα του στίβου χωρίζονται σε:

 • Αγωνίσματα δρόμων
 • Αγωνίσματα αλμάτων
 • Αγωνίσματα ρίψεων
 • Σύνθετα αγωνίσματα

Χειροσφαίριση

Χειροσφαίριση (Handball)

Οι γρήγορες εναλλαγές του σκορ, οι συγκινήσεις, η ταχύτητα, η δύναμη, το πάθος είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της χειροσφαίρισης, ενός από τα αρχαιότερα αθλήματα. Στην Οδύσσεια του Ομήρου γίνονται αναφορές σε ένα παιχνίδι που παιζόταν στο νησί των Φαιάκων παρόμοιο με τη χειροσφαίριση.

Με τη σημερινή του μορφή το άθλημα εμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Δανία, τη Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία, ωστόσο η ονομασία του αθλήματος οφείλεται στους Σουηδούς, οι οποίοι γύρω στο 1910 υιοθέτησαν κανονισμούς ίδιους με του ποδοσφαίρου. Το 1972 εντάχθηκε ως αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.

Η χειροσφαίριση διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο μεταξύ δύο ομάδων (ανδρών ή γυναικών) οι οποίες αποτελούνται από επτά παίκτες η κάθε μία.

Στόχος κάθε ομάδας είναι να βάλει την μπάλα στην εστία της αντίπαλης ομάδας, μεταφέροντάς την με τα χέρια, επιτυγχάνοντας έτσι «τέρμα». Νικήτρια είναι η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα τέρματα.

Επίσης οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται και στα παρακάτω αθλήματα:

 • Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Ping-Pong)
 • Κολύμβηση
 • Αντισφαίριση (Τennis)

Επιτραπέζια αντισφαίριση

Επιτραπέζια αντισφαίριση (Ping-Pong)

Η επιτραπέζια αντισφαίριση ήταν γνωστή πριν το 1936 ως «πινγκ-πονγκ». Η ονομασία αυτή προήλθε από τον ήχο που κάνει το μπαλάκι όταν χτυπάει στο τραπέζι και ανήκει στην εταιρία αθλητικών ειδών 'J.Jacques & Son Ltd'.

Η ακριβής προέλευση του αθλήματος είναι άγνωστη και η πρώτη του εμφάνιση έγινε στην Αγγλία το 1890 ως παιχνίδι της αριστοκρατίας. Στην δεκαετία του 1920 δημιουργήθηκαν οι πρώτοι σύλλογοι και το άθλημα άρχισε να γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε κατά την περίοδο του Μεσoπολέμου. Το 1988 εντάχθηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, στη Σεούλ. Το τραπέζι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη από το φιλέ. Βασικός στόχος των αντιπάλων είναι να χτυπήσουν τη μπάλα με τη ρακέτα πάνω από το φιλέ και αυτή να πέσει μέσα στο γήπεδο του αντιπάλου χωρίς αυτός να την αποκρούσει, έτσι ώστε να κερδίσουν πόντο.

Το άθλημα διεξάγεται μεταξύ δύο αθλητών (απλό) ή δύο ζευγαριών (διπλό).

Κολύμβηση

Κολύμβηση

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την κολύμβηση, η οποία αποτελούσε μέσο φυσικής άσκησης και ψυχαγωγίας. Το άθλημα της κολύμβησης ανδρών συμπεριλήφθηκε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα.

Η κολύμβηση γυναικών πρωτοεμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912.

Τα τέσσερα στυλ κολύμβησης είναι:

 • Ελεύθερο
 • Ύπτιο
 • Πρόσθιο
 • Πεταλούδα

Αντισφαίριση

Αντισφαίριση (Tennis)

Η αντισφαίριση έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα, στο παιχνίδι 'σφαιριστική' του 5ου αιώνα π.Χ., το οποίο παιζόταν με μία μεγάλη μπάλα και τα χτυπήματα γίνονταν με τη γροθιά ή τον ώμο.

Στη σύγχρονη μορφή του, το άθλημα εμφανίστηκε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1870 και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Η αντισφαίριση ήταν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 έως το 1924 και επανεντάχτηκε πάλι το 1988 στη Σεούλ.

Το γήπεδο της αντισφαίρισης χωρίζεται σε δύο ίσα μέρη από το φιλέ. Βασικός στόχος των αντιπάλων είναι να χτυπήσουν τη μπάλα με τη ρακέτα πάνω από το φιλέ και αυτή να πέσει μέσα στο γήπεδο του αντιπάλου έτσι ώστε να κερδίσουν πόντο.

Ο πόντος κερδίζεται αν η μπάλα αναπηδήσει στο έδαφος δύο φορές, αν η μπάλα που χτυπήσει ο αντίπαλος δεν περάσει το δίχτυ ή αν η μπάλα που χτυπήσει ο αντίπαλος περάσει το φιλέ αλλά, έξω από τις γραμμές που καθορίζουν το γήπεδο.

Το άθλημα διεξάγεται μεταξύ δύο αθλητών (απλό) ή δύο ζευγαριών (διπλό).

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου