Το σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μαςΤο σχολείο μας
Εκτύπωση

Κλικ στη γνώση

«Δεν μπορείς να διδάξεις τίποτα στον άνθρωπο, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τον βοηθήσεις νʼ ανακαλύψει αυτό που έχει μέσα του.»

Γαλιλαίος

Η επιθυμία για γνώση είναι μία φυσική προδιάθεση του ανθρώπου. Ο άνθρωπος δεν έπαψε να ερευνά ποτέ. Αγαπά τη γνώση και την αναζητεί παντού. Το web είναι ένας πολύτιμος βοηθός στη φιλερευνητική διάθεση του ανθρώπου, αρκεί να πλοηγείται (...να σερφάρει) σωστά! Εδώ έχουμε επιλέξει ιδιαίτερους ιστότοπους που μ' ένα κλικ μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να συναντηθεί με δημιουργικές ιδέες, νέες ανακαλύψεις, με λειτουργικά διαχειρίσιμη γνώση και γνήσια επιστημονικότητα. Τότε το διαδίκτυο γίνεται πολύτιμος φίλος και συμβοηθός...

Καλή πλοήγηση! 

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Όσοι από εσάς ασχολείστε με τα κλασικά γράμματα και θέλετε να πλουτίσετε τις διαδικτυακές σας πηγές, δείτε οπωσδήποτε το link αυτό. Θα βρείτε ενδιαφέροντα αναγνώσματα που συνοδεύονται (όπου χρειάζεται) από μετάφραση και σχολιασμό, λεξικά, σκίτσα και διάφορα άλλα βοηθήματα που θα χρησιμεύσουν σίγουρα σε όσους αγαπούν την αρχαία γραμματεία ή ασχολούνται επαγγελματικά με τα κλασικά γράμματα. Πρόκειται για site αρκετά εξειδικευμένο, που όμως μπορείτε να το επισκεφθείτε για την εμπειρία και μόνο του ηλεκτρονικού ξεφυλλίσματος παλιών κειμένων.

 

Ειδήσεις στα…αρχαία ελληνικά

Η ιστοσελίδα «Akropolis World News» ανήκει στον Ισπανό καθηγητή της ελληνικής και λατινικής γλώσσας, Joan Coderch-i-Sancho. Η ιδιαιτερότητα αυτής της σελίδας έγκειται στο ότι δημοσιεύει ειδήσεις και ενημερωτικά κείμενα, γραμμένα στην αρχαία ελληνική γλώσσα! Ο ελληνολάτρης ιδιοκτήτης της μεταφράζει τα κείμενα στα αρχαία ελληνικά και τα δημοσιεύει σε μορφή εικόνας.

 

Περιβάλλον

Περιβάλλον – Εκπαίδευση – Αειφορία

«Καλωσορίσατε στην πύλη παιδαγωγικού υλικού για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη! Αν είστε εκπαιδευτικός ή εκπαιδευτής εν γένει, ακόμα καλύτερα. Περιηγηθείτε στις υπηρεσίες που προσφέρει αυτή η εφαρμογή και μη διστάσετε να μας στείλετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για να την κάνουμε ακόμα καλύτερη...».

Με αυτά τα λόγια θα σας υποδεχτούν στην ιστοσελίδα τους www.env-edu.gr οι εμπνευστές της, τα μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τη δημιούργησαν με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Εδώ θα βρείτε εκτός από παιδαγωγικό υλικό, πολλές υπηρεσίες και πληροφοριακό υλικό, όπως προτεινόμενη βιβλιογραφία, νομοθεσία, παιχνίδια, βάσεις δεδομένων, λεξικά και γλωσσάρια, στοιχεία φορέων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς και ένα forum επικοινωνίας για την ανάπτυξη επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ των χρηστών της πύλης.

 

ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου. Το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ σχολείων για το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου, ή, καλύτερα, για τον προσανατολισμό όλης της σχολικής κοινότητας προς την αειφορία. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από Υπουργεία και Πανεπιστήμια.

 

WWF ΕΛΛΑΣ

Πλήθος δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωση για ενδιαφέροντα περιβαλλοντικά ζητήματα.

 

ΠΡΑΣΙΝΟ-ΜΠΛΕ

Ιστοσελίδα περιβαλλοντικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή και συνεργάζεται συχνά με την περιβ. ομάδα του σχολείου.

 

Βιβλιοθήκες

Δανιηλίδα

Πρόκειται για συλλογή που μπορείτε να βρείτε μπαίνοντας ψηφιακά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας. Το http://xantho.lis.upatras.gr/daniilida/ ή αλλιώς «Δανιηλίδα», φιλοξενεί σημαντικούς τίτλους περιοδικών, ευρετηριάζει και παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε ιστορικά περιοδικά που εκδίδονταν στη Πάτρα και σε γνωστά πανελλαδικά περιοδικά του 19ου αιώνα και αρχών του 20ου . Η Δανιηλίδα είναι αποτέλεσμα της συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών και του Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πρόκειται για μια βιβλιοθήκη με πάνω από 55.000 τίτλους έντυπων ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων σε πολλαπλάσια αντίτυπα (περίπου 90.000 τόμοι), οπτικοακουστικό υλικό, πλήρη σειρά τοπογραφικών, γεωλογικών και εδαφολογικών χαρτών του ελληνικού χώρου, καθώς και online βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά βιβλία (e-books). Η Βιβλιοθήκη έχει πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου στο πλήρες κείμενο 27.000 τίτλων ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών, ενώ ανανεώνει σε ετήσια βάση συνδρομές σε 450 έντυπα περιοδικά.
Για την αναζήτηση βιβλιογραφίας οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τον κατάλογο της Βιβλιοθήκης (OPAC), ο οποίος είναι ηλεκτρονικός και προσβάσιμος από το Διαδίκτυο μέσω του δικτυακού της τόπου ( http://www.lib.uth.gr ). Επίσης, μέσω του δικτυακού της τόπου, είναι δυνατή η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο όλων των ηλεκτρονικών πηγών (ηλεκτρονικά βιβλία, περιοδικά, βάσεις δεδομένων, ψηφιακά τεκμήρια κ.λπ.) και σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της.
Για την εγγραφή και τη χρήση της συλλογής και των υπηρεσιών που παρέχονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, τα εξωτερικά μέλη απαιτείται να καταβάλλουν συνδρομή (20 ― ετήσια ή 10 ― εξαμηνιαία), από την οποία απαλλάσσονται ορισμένες κατηγορίες όπως οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των ΑΕΙ και οι σπουδαστές των ΤΕΙ.

 

Διεθνείς Οργανισμοί

Ο.Η.Ε

Εδώ θα περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.). Είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία στο Διεθνές Δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Πρόδρομός του θεωρείται η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδρύθηκε το 1945 από τις χώρες που νίκησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αρχικά είχε 51 μέλη. Μετά την προσχώρηση του νεότερου κράτους, του Νοτίου Σουδάν το 2011, ο Ο.Η.Ε. αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή σχεδόν όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανεξάρτητα έθνη.

 

UNESCO

Η UNESCO αποτελεί σημαντικό εξειδικευμένο διεθνή Οργανισμό του ΟΗΕ. Πρόκειται για τον Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών του οποίου τα αρχικά στην αγγλική αποτελούν και τη διεθνή ονομασία UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization). Δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1945. Στόχος του Οργανισμού αυτού είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού. Η ΟΥΝΕΣΚΟ αποτελεί ένα διεθνές κέντρο επικοινωνίας αλλά και εργαστήριο ιδεών στη δημιουργία προτύπων στη συνομολόγηση διεθνών συνθηκών σε πολλά αναδυόμενα προβλήματα όπως ηθικής τάξης, καθώς και τον σεβασμό και τις κοινές αξίες κάθε πολιτισμού των λαών. Ο σύγχρονος ρόλος του Οργανισμού αυτού κρίνεται πολύ σημαντικός ιδιαίτερα στην αναζήτηση παγκόσμιων οραμάτων για τον αμοιβαίο σεβασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη των λαών που υπαγορεύουν σχετικές συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απώτερο στόχο την εξάλειψη της φτώχειας ή τουλάχιστον τον περιορισμό της.

 

Εγκυκλοπαίδειες (γενικές)

Encyclopedia Britannica

Είναι μία από τις εγκυρότερες εγκυκλοπαίδειες που εκπέμπουν και διαδικτυακά. Η πασίγνωστη Μπριτάνικα, δεν θα σας θυμίσει καθόλου μια συμβατική εγκυκλοπαίδεια. Εδώ θα βρείτε κατηγοριοποιημένα περιοδικά, όλα τα λήμματα με αλφαβητική σειρά ή με δυνατότητα θεματικής αναζήτησης, βιογραφίες, βίντεο, φωτογραφίες, e-books και λίστα με τις πρωταρχικές πηγές, αλλά και ένα σωρό ακόμα βοηθήματα που θα κάνουν την έρευνά σας ευκολότερη και γρηγορότερη. Ακόμα υπάρχει έκδοση ειδικά για τα παιδιά, αλλά και app για να «κατεβάσετε» στο κινητό σας και να έχετε πρόσβαση στην εγκυκλοπαίδεια ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον θα ανακαλύψετε ένα σωρό ερευνητικά εργαλεία, με πίνακες, γραφήματα, στατιστικά και συγκριτικά δεδομένα που θα σας λύσουν τα χέρια και θα προχωρήσουν την έρευνά σας πολλά βήματα παραπέρα. Μπορείτε να επιλέξετε να επισκεφθείτε την www.britannica.com ως απλοί επισκέπτες ή -αν θέλετε- πληρώνοντας ένα ελάχιστο ποσό ώστε να γίνετε συνδρομητές και να έχετε ακόμα περισσότερα προνόμια. Από τις προσθήκες που αξίζει να κάνετε στα αγαπημένα σας.

 

Ζωγραφική

Σας αρέσει να ζωγραφίζετε;

Κάποιοι από εσάς πιστεύουν πως κρύβουν έναν πραγματικό καλλιτέχνη; Τότε το http://flockdraw.com μπορεί να γίνει ένας από τους αγαπημένους σας καθώς σας δίνει όλα τα εργαλεία για να δημιουργήσετε διαδικτυακά αριστουργήματα. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως σας επιτρέπει να ζωγραφίσετε μαζί με άλλους χρήστες του Ιστού, δοκιμάζοντας τεχνοτροπίες και μοιραζόμενοι τις δικές σας ανησυχίες. Η υπηρεσία είναι εντελώς δωρεάν, δεν χρειάζεται να εγγραφείτε μέλος για να ξεκινήσετε και, όπως χαρακτηριστικά γράφει στην πρώτη σελίδα του το site, «όσο καλά και να μπορείτε να περιγράψετε μια ιδέα, πολλές φορές τίποτα δεν μοιάζει με την αμεσότητα της ζωγραφικής».

 

Η μεγαλύτερη εικονική πινακοθήκη του κόσμου

Όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι σε ένα καταπληκτικό ταξίδι χρωμάτων. Μια ανεπανάληπτη περιήγηση στην ιστορία της ζωγραφικής με όλους τους διάσημους πίνακες στην οθόνη μας…!

 

Ιστορία

Διαδρομές στο παρελθόν

Εδώ μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από χιλιάδες βίντεο και εκατομμύρια ιστορικές φωτογραφίες, που θα σας θυμίσουν ή θα σας γνωρίσουν πτυχές της παγκόσμιας Ιστορίας. Στο www.criticalpast.com έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε ανά χρονική περίοδο ή ανά ιστορικό γεγονός και να γίνετε αυτόπτης μάρτυρας περιστατικών που συντάραξαν τον πλανήτη. Ο ιστότοπος είναι αγαπητός από λάτρεις της Ιστορίας, αλλά είναι απίστευτα χρήσιμος και σε μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και εκπαιδευτικούς. Διαθέτει τεράστιο όγκο υλικού και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία δωρεάν ή, αν θέλετε περισσότερα, να επιλέξετε το επαγγελματικό πακέτο έναντι μικρού αντιτίμου.

 

Ιστορικά ταξίδια

Ο ιστότοπος αυτός είναι ιδανικός για όσους αγαπάτε τα ταξίδια και λατρεύετε την ιστορία. Το www.historvius.com βοηθά να ανακαλύψετε σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες, είτε πρόκειται για διάσημους προορισμούς ή εθνικούς θησαυρούς. Μια διαδρομή στην Ιερουσαλήμ, για παράδειγμα, ή στη Ρώμη, ταξίδια ιστορικά που έχουν ως στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τοποθεσίες που για κάποιο λόγο έμειναν στην ιστορία.

 

Συλλογές Ιστορίας

Το http://pandektis.ekt.gr/dspace/ αποτελεί σπουδαίο βοήθημα για μαθητές και φοιτητέςΕίναι το site που περιλαμβάνει σημαντικές ψηφιακές συλλογές ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Πρόκειται για συλλογές από τα Ινστιτούτα Νεοελληνικών Ερευνών, Βυζαντινών Ερευνών και Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, που ψηφιοποιήθηκαν και διατίθενται ψηφιακά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Στόχος του ιστότοπου είναι η ελεύθερη διάθεση συλλογών της ελληνικής Ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς. Στην περιήγησή σας θα βρείτε προσωπογραφίες, συλλογή σπάνιου υλικού ταξιδιωτικής γραμματείας, τεκμήρια ελληνικής χαρτογραφίας, συλλογές οικοσήμων, βιογραφικά στοιχεία και πλήρη κατάλογο των έργων (φορητών εικόνων και τοιχογραφιών) των Ελλήνων επώνυμων ζωγράφων από το 1450 έως το 1830 και πολλά ακόμα.

 

Λεξικά

Ηλεκτρονικά Λεξικά – Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Τα Ηλεκτρονικά Λεξικά του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας παρέχουν όλες τις πολύτιμες για τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή πληροφορίες (λεξιλογικές, σημασιολογικές και σχετικές με τη χρήση της γλώσσας), τις οποίες παρέχουν και τα παραδοσιακά λεξικά, ενώ ταυτόχρονα τις καθιστούν περισσότερο εύχρηστες και ελκυστικές. Τα τέσσερα λεξικά (Λεξικό της Kοινής Nεοελληνικής (Τριανταφυλλίδη), Αντίστροφο Λεξικό (Αναστασιάδη-Συμεωνίδη), Λεξικό γλωσσολογικών όρων, Ελληνο-αγγλικό Λεξικό (Γεωργακά)) είναι μια πολύ σημαντική εργασία του σημαντικού αυτού Ιδρύματος, διακρίνονται για την επιστημονικότητά τους και είναι πολύ σημαντικό σχολικό βοήθημα.

 

Λεξισκόπιο

Το Λεξισκόπιο είναι ένα σύνθετο γλωσσικό εργαλείο, το οποίο παρέχει πληροφορίες για μια νεοελληνική λέξη ή φράση, συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα του Συλλαβιστή, του Ορθογράφου, του Λημματοποιητή, του Μορφολογικού Λεξικού και του Θησαυρού Συνωνύμων-Αντιθέτων της Neurolingo.

 

Λεξικό Συνωνύμων - Εννοιόλεξο

Το Εννοιόλεξο αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή συνωνύμων-αντιθέτων της Νέας Ελληνικής, έχει δομή παρόμοια με το Αντιλεξικό του Θ. Βοσταντζόγλου και λειτουργεί ως οδηγός έκφρασης.

Πιο συγκεκριμένα:
Δίνει συνώνυμα και αντώνυμα της Νέας Ελληνικής με τα ερμηνεύματά τους. Έχει τις λέξεις ταξινομημένες όχι αλφαβητικά αλλά σε 1500 θεματικά-εννοιολογικά πεδία, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα ανεύρεσης μιας λέξης, ακόμα και αν δεν έχει συνώνυμες, ή αν δεν τη θυμόμαστε ή δεν την ξέρουμε.

Επίσης, μπορεί κάποιος από τις «Σχετικές Λέξεις» να βρει παροιμίες, φράσεις, ρητά κτλ. σχετικά με την έννοια που τον ενδιαφέρει. Το Εννοιόλεξο εγκαθίσταται και λειτουργεί και μέσα από το Word, λειτουργώντας ως οδηγός έκφρασης καθώς επεξεργαζόμαστε τα κείμενά μας.

 

Μουσεία

Μουσείο Πληροφορικής

Το Μουσείο Πληροφορικής είναι μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν παρελθόν, παρόν και μέλλον της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Στο www.elmp.gr θα βρείτε κάθε είδους συσκευές, από τις πιο εξειδικευμένες, όπως ιατρικά μηχανήματα, ως τους απλούς και ταπεινούς αυτόματους πωλητές καφέ. Στο site θα δείτε αρκετές φωτογραφίες εκθεμάτων, όπως παλιούς υπολογιστές (της περασμένης εικοσαετίας δηλαδή, τόσο παλιούς!), σκληρούς δίσκους κ.λπ. Επίσης θα βρείτε άρθρα και δημοσιεύματα, ενώ το περιεχόμενο του ιστότοπου αναμένεται να εμπλουτίζεται διαρκώς. Όσοι ασχολούνται με το άθλημα θα το λατρέψουν και για τους υπόλοιπους είναι ένας online θησαυρός γνώσεων σχετικά με την πληροφορική και τις εφαρμογές της.

 

Μουσεία του κόσμου

Από το www.muselia.com μπορείτε να σερφάρετε στα διάφορα μουσεία του κόσμου, γνωστά, διάσημα, αλλά και πιο... άσημα, μυστήρια και παράξενα, με ένα μόνο κλικ. Ο ιστότοπος ουσιαστικά αποτελεί «πόρτα» με πολλά «παραθυράκια» και κάθε ένα από αυτά οδηγεί και σε ένα μουσείο. Θα βρείτε ένα σωρό links για να κάνετε τις online επισκέψεις σας, αλλά και για να ανακαλύψετε μουσεία που ίσως μέχρι σήμερα δεν φανταζόσασταν ότι μπορεί να υπάρχουν. Το πανέμορφο στην υπόθεση είναι πως μέσα από ένα μόνο site σας ανοίγονται εκατοντάδες ακόμα και ότι έχοντας μόνο αυτή τη διεύθυνση στα αγαπημένα σας μπορείτε ανά πάσα στιγμή να μεταφέρεστε σε όποιο μουσείο σας... ιντριγκάρει περισσότερο. Επίσης, από εδώ μπορείτε να τσεκάρετε τις μελλοντικές «συμβατικές» σας επισκέψεις για τα επόμενα ταξίδια σας. Περισσότερα από 8.000 μουσεία του κόσμου, είναι όλα εδώ.

 

Ελληνικός Κόσμος

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο μουσείο στο οποίο «ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις εικονικής πραγματικότητας και ντοκιμαντέρ, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές». Στο www.hellenic-cosmos.gr έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε διαδικτυακά στο κέντρο, να ενημερωθείτε για τις δραστηριότητές του, να απολαύσετε το θέατρο εικονικής πραγματικότητας «Θόλος» και να περιηγηθείτε στις κατά καιρούς πολύ ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.

 

Μουσείο της Αννα Φρανκ

Η ιστορία της Άννας Φρανκ και του περίφημου ημερολογίου της είναι λίγο - πολύ γνωστή σε όλους. Ειδικά το «ημερολόγιο» οι περισσότεροι το έχουμε διαβάσει. Στο www.annefrank.org, τον επίσημο ιστότοπο του Μουσείου, που είναι αφιερωμένο στην Εβραιοπούλα και εδρεύει στο Άμστερνταμ, θα βρείτε, εκτός των άλλων, και κάτι ξεχωριστά ενδιαφέρον: το μυστικό ημερολόγιο της Αννας Φρανκ online, μέσα από 3D απεικόνιση του σπιτιού που έμενε όσο το έγραφε. Επιπλέον, μέσα από το site θα μάθετε ένα σωρό στοιχεία για την Άννα Φρανκ και τη ζωή της, το ημερολόγιό της και πολλά πολλά ακόμη. Αξίζει να το επισκεφθείτε!

 

Οδηγοί Αρχαιολογικών Μουσείων της Ελλάδας (e-books)

Μουσική

Δωρεάν μαθήματα Μουσικής στον Ιστό

Στο www.riffeo.com μπορείτε να μάθετε από μια ομάδα μουσικών (μέσα από βιντεομαθήματα) κιθάρα, μπάσο, κίμπορντς, ντραμς, ακόμη και βιολί!

Επίσης υπάρχουν ένα σωρό εξειδικευμένοι ιστότοποι για εκμάθηση συγκεκριμένου οργάνου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

Μουσική e-βιβλιοθήκη

Επισκεφθείτε τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Στόχος του www.mmb.org.gr είναι να προσφέρει για πρώτη φορά στη χώρα μας επιστημονική πληροφόρηση που αφορά τη μουσική. Το υλικό της e-βιβλιοθήκης, όπως αναφέρεται στο site, επικεντρώνεται στη δυτική μουσική, ενώ σχετικά με την ελληνική μουσική καλύπτει την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια. Η συλλογή ολοκληρώνεται με υλικό γύρω από τις μουσικές παραδοσιακών πολιτισμών ανά τον κόσμο και τη μουσική τζαζ. Ακόμα θα ενημερωθείτε για τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, θα έχετε πρόσβαση στην εργογραφία αρκετών συνθετών, ενώ μπορείτε και να επικοινωνείτε με την e-βιβλιοθήκη για τις ερωτήσεις σας, τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας.

 

Φυσικές Επιστήμες

Η Φυσική στο Δίκτυο

Ενημερωτική ιστοσελίδα σε θέματα Φυσικής. Ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να αναζητήσει θέματα που τον απασχολούν ή να ενημερωθεί πάνω σε τρέχουσες εξελίξεις στην έρευνα. Τα άρθρα είναι γραμμένα με τρόπο απλό και κατανοητό για το ευρύ κοινό.

 

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Τo Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της χώρας μας και των Βαλκανίων. Οι υπηρεσίες του χωρίζονται σε τρία τμήματα: το Αστρονομικό, το Γεωδυναμικό και το Μετεωρολογικό. Στην ιστοσελίδα αυτή μπορεί κανείς να ενημερωθεί πάνω σε θέματα Αστροφυσικής και Διαστημικής Τεχνολογίας, Γεωλογίας και Περιβάλλοντος, αλλά και να ενημερωθεί σχετικά με ανακοινώσεις σεισμών και μετεωρολογικές προβλέψεις.

 

National Geographic

Μηνιαία ελληνική έκδοση του παγκόσμιου περιοδικού, γεωγραφικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος.

 

Ο κόσμος της Φυσικής (physicsworld)

Μια ιστοσελίδα με νέα, ανακοινώσεις και τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια κοινότητα της Φυσικής.

 

e-Γεωγραφία

Χάρτες, προσομοιώσεις, ασκήσεις, παιχνίδια, γενικές πληροφορίες, ιστορικά στοιχεία, πληροφορίες για τη θρησκεία και πολλοί ενδιαφέροντες σύνδεσμοι γεωγραφίας.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Ταξιδέψτε ηλεκτρονικά σε όλο τον κόσμο και βρείτε γεωγραφικά, ιστορικά καθώς και οικονομικά στοιχεία για όλες τις χώρες του πλανήτη!

 

EXPLORING EARTH

Δικτυακός τόπος στα Αγγλικά με θέματα Γεωγραφίας, Γεωλογίας και Αστρονομίας. Η θεματολογία αναπτύσσεται σε οκτώ κεφάλαια και επιπλέον υπάρχει πλήθος φωτογραφιών και animations.

 

Μαθηματικά

Μαθηματικός κόσμος

Είναι ένας εξειδικευμένος κόμβος που απευθύνεται σε ειδικό κοινό, αλλά μπορούν να το παρακολουθήσουν και όσοι αγαπούν και τους συναρπάζουν τα μαθηματικά. Το http://mathworld.wolfram.com , είναι μία από τις παγκοσμίως πλουσιότερες τράπεζες δεδομένων στον τομέα των μαθηματικών. Περιέχει αναλυτικότατα στοιχεία και θεωρίες σχετικά με την άλγεβρα, τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τους υπολογισμούς και τις αναλύσεις, την ιστορία και τη βάση των μαθηματικών, ορισμούς και ορολογία, κείμενα που εξηγούν τη θεωρία των αριθμών, αρχές της στατιστικής αλλά και της τοπολογίας, και πολλά ακόμη που θα εκτιμήσουν οι λάτρεις των αριθμών και των εξισώσεων. Ακόμα θα βρείτε εύχρηστο αλφαβητικό ευρετήριο, ασκήσεις, θεωρία κ.ά.

 

Μathematica

Δημιουργήθηκε και ενημερώνεται από εν ενεργεία και συνταξιούχους μαθηματικούς. Το www.mathematica.gr αφορά όλους όσοι ασχολούνται με τα μαθηματικά και στόχος του είναι η προαγωγή της μαθηματικής παιδείας και επιστήμης, αλλά και η άμεση επικοινωνία των μαθηματικών και η αλληλοβοήθεια μεταξύ τους. Μέσα από το site οι μαθηματικοί μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν για ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις κ.λπ.

 

Μαθηματικά για παιδιά

Βοηθήστε τα πιτσιρίκια να δουν με άλλο μάτι το στριφνό για κάποιους μάθημα, δρομολογώντας συχνές επισκέψεις στο www.mathtwo.com. Εκεί θα βρείτε ασκήσεις για σχεδόν όλα τα επίπεδα, από τις πολύ απλές μέχρι και αρκετά σύνθετες. Το μυστικό του ιστότοπου είναι ότι ξεγελάει τα παιδιά, μεταμφιέζοντας σε παιχνίδια και ηλεκτρονικές εφαρμογές μαθηματικές πράξεις, παρουσιάζοντας τη λύση τους ως διασκεδαστική ενασχόληση

 

Μαθηματικά των Ελλήνων

Ο δικτυακός τόπος «Μαθηματικά των Ελλήνων» περιέχει: ιστορία των αρχαίων και νεοτέρων Ελληνικών μαθηματικών, αρχαία Ελληνικά μαθηματικά, νεότερα Ελληνικά μαθηματικά, βιογραφίες αρχαίων και νεοτέρων μαθηματικών, αστρονόμων και φιλοσόφων, αρχαία μαθηματικά και φιλοσοφικά κείμενα σε αρχαία Ελληνικά, αρχαία Ελληνική αστρονομία, αρχαία Ελληνική φιλοσοφία. Επίσης στον παραπάνω ιστότοπο θα βρείτε εκατοντάδες άρθα, χάρτες και links με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

 

Μαθηματικά παιχνίδια

Η ιστοσελίδα αυτή περιέχει μαθηματικά παιχνίδια, τα οποία είναι κατηγοριοποιημένα σύμφωνα με την ύλη των σχολικών βιβλίων του Γυμνασίου. Δίνει έτσι στον μαθητή την δυνατότητα να κάνει εξάσκηση στις έννοιες που έχει διδαχθεί μέσα σε ένα φιλικό περιβάλλον παιχνιδιού. Στην ιστοσελίδα mathfungames η κατανόηση απαιτητικών μαθηματικών εννοιών γίνεται παιχνίδι.

Αγγλική Γλώσσα

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Μια ενδιαφέρουσα ματιά στην αγγλική και αμερικανική λογοτεχνία ,με τα πιο γνωστά έργα διάσημων λογοτεχνών και θεατρικών συγγραφέων. Ένα κλικ στην ιστοσελίδα http://www.sparknotes.com/sparknotes/  θα σας βοηθήσει να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και να περιηγηθείτε στο θαυμαστό κόσμο της ανάγνωσης .Εδώ επιπλέον θα βρείτε σχόλια και αναλύσεις που θα σας βοηθήσουν στην κατανόηση του κειμένου που σας ενδιαφέρει.

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ

Στο http://kids.nationalgeographic.com/kids/animals/  μπορείτε να ενημερωθείτε μέσα από φωτογραφίες και βίντεο για τον θαυμαστό  φυσικό κόσμο και το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο σας δίνεται η δυνατότητα με διασκεδαστικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με την εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας ,να αναπτυχθεί η οικολογική  συνείδηση και να αποκτήσετε έναν διαπολιτισμικό τρόπο σκέψης.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΛΕΞΙΚΑ

Εδώ ο μαθητής μπορεί να έχει πρόσβαση σε δυο από τα πιο σύγχρονα λεξικά της αγγλικής γλώσσας ,τα οποία γίνονται  ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του . Ψάξε οποιαδήποτε λέξη με την βοήθεια των  oxford και longman English dictionaries  http://oxforddictionaries.com/ και http://www.ldoceonline.com/ . Κάνε ένα διπλό κλικ σε οποιαδήποτε λέξη για να βρεις τον ορισμό καθώς και άλλες  λεξιλογικές, σημασιολογικές και σχετικές με τη χρήση της γλώσσας πληροφορίες.  Επίσης υπάρχουν διασκεδαστικά παιχνίδια λεξιλογίου!!

 

BBC LEARNING ENGLISH

Η ιστοσελίδα του BBC http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/language/ παρέχει μια πιο εξειδικευμένη ματιά στον κόσμο της εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας. Απευθύνεται στο μαθητή που θέλει να είναι ενήμερος σχετικά με τις εξελίξεις της αγγλικής γλώσσας και του αγγλικού πολιτισμού, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται  να μάθουν  αγγλικά διασκεδάζοντας μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο.

 

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Ο ιστότοπος http://www.projectbritain.com/ περιέχει συναρπαστικά γεγονότα και πληροφορίες για την Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία (Βρετανία) ,με έναν τρόπο που είναι εύκολο να  διαβάσουν και να καταλάβουν άτομα όλων των ηλικιών και πολιτισμών.

 

ESL GAMES

Θες να βελτιώσεις τα αγγλικά σου διασκεδάζοντας; Κάνε κλικ εδώ

Θα βρεις παιχνίδια, κουίζ και ασκήσεις  για όλα τα επίπεδα, καλή διασκέδαση!!

 

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια

Παίζω και Μαθαίνω

Ας μη ξεχνάμε ότι για τον Πλάτωνα το παιχνίδι έχει μεγάλη παιδευτική αξία και τα μαθήματα θα έπρεπε σε μια ιδανική κοινωνία να έχουν τη μορφή παιχνιδιού. Ποιος λοιπόν είπε ότι όταν παίζουμε δε μπορούμε να μάθουμε; Μπορούμε βέβαια να μάθουμε, αρκεί ν' ανοίξουμε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους:

 

Διαδικτυακό παιχνίδι με τίτλο «Προσοχή στο κενό - Ισότητα και Εκπαίδευση»...

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας η UNESCO εγκαινιάσε ένα διαδικτυακό παιχνίδι με τίτλο «Προσοχή στο κενό - Ισότητα και Εκπαίδευση». Το παιχνίδι έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Στατιστικής της UNESCO και είναι ένας γρήγορος και ευχάριστος τρόπος για να διερευνηθούν οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε 200 χώρες. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές (10 ετών και άνω). Μπορείτε να μπείτε στο παιχνίδι δημιουργώντας ένα πρόσωπο και στη συνέχεια ανακαλύπτετε τι συμβαίνει στη χώρα σας και σε όλο τον κόσμο. Για να αποκτήσετε μία παγκόσμια προοπτική χρησιμοποιείτε τη «μηχανή του χρόνου» για να ταξιδέψετε μέσα από γενιές και ηπείρους. Για να το δείτε πατήστε στο σύνδεσμο: http://www.uis.unesco.org/mind-the-gap.aspx. Διατίθεται στην αγγλική, γαλλική και ισπανική γλώσσα.

Πηγή: Blog - Εκπαίδευση και Αγωγή Υγείας

 

Το Πρόγραμμα «Γλαύκα»

Πρόκειται για ένα πολύ γοητευτικό ψηφιακό παιχνίδι για την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης. Ως συντηρητής, ως αρχαιολόγος αλλά και ως απλός τεχνίτης μυείσαι στη μαγεία αναστήλωσης αυτού του διαχρονικού αρχιτεκτονικού καλλιτεχνήματος.

 

Εξοικονόμηση νερού

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση νερού», ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων, είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  που ξεκίνησε το 2005. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος περιέχονται ενδιαφέροντα παιχνίδια που αφορούν την αξία του νερού στη φύση, τους τρόπους εξοικονόμησής του και τη ζωή στις θάλασσες και τους υδροβιότοπους.

 

Μάθετε για τους σεισμούς διασκεδάζοντας

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σχεδίασε το κομμάτι αυτό της ιστοσελίδας του ώστε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, να μάθουμε διασκεδάζοντας για το σεισμό και για τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

 

Ενέργεια 2020

Το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι "Ενέργεια 2020" παρουσιάζει ενεργειακά ζητήματα, μεταδίδοντας ένα μήνυμα για βιώσιμη ανάπτυξη με διασκεδαστικό τρόπο μέσω 9 διαδραστικών αποστολών. Ο στόχος των παικτών είναι να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και να επιλέξουν τις καλύτερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο παίκτης έχει βοήθεια από 3 συμβούλους: τον οικονομικό, τον περιβαλλοντικό και τον κοινωνικό, αλλά ο ίδιος αποφασίζει να πάρει τις ορθές αποφάσεις για να βελτιώσει το συλλογικό μας μέλλον!

 

Γενικό Υλικό Τεκμηρίωσης

Ιστότοπος με σημαντικές διαλέξεις από το Ίδρυμα Μποδοσάκη...

Στον ιστότοπο BLOD(Bodossakis Lectures on Demand)του Ιδρύματος Μποδοσάκη φιλοξενούνται αυτούσιες, επιλεγμένες ομιλίες, διαλέξεις και εκδηλώσεις από όλο το φάσμα της επιστημονικής και πνευματικής μας ζωής. Ο ιστότοπος εμπλουτίζεται διαρκώς χάρη στη συνδρομή και την εργασία πολλών ειδικών. Επισκεφτείτε λοιπόν τον ιστότοπο http://www.blod.gr και επιλέξτε το θέμα το οποίο επιθυμείτε να παρακολουθήσετε.

 

Share on Facebook

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Με τον δικό μας «Εμμανουήλ» και τα παιδιά της Κοινότητας Μούκο Ρουάντας, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον

Στη Ρουάντα «έφτασαν»  τα Εκπαιδευτήρια Πάνου για τέταρτη χρονιά εφέτος. Ως ανάδοχοι οι μαθητές μας παρακολούθησαν την πορεία του Εμμανουήλ Νιμιγιμάνα, του προστατευόμενου μας,  μέσα από έντυπο υλικό και μια σύντομη παρουσίαση για την ευρύτερη κοινότητα στην οποία κατοικεί.

Περισσότερα »

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

filanthropiki

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα του σχολείου μας

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης αποτελούν ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Περισσότερα »

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ypotrofies small

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧ. EΤΟΥΣ 2017-2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, για την χορήγηση υποτροφιών στο Γυμνάσιο, κατά το σχολικό έτος 2017-2018.

Περισσότερα »

Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Google+
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Facebook
Τα Εκπαιδευτήρια Πάνου στο Twitter
Το κανάλι των Εκπαιδευτηρίων Πάνου